Wandeling door Den Haag.
Op 26 april hebben we met 14 leden van het KBO een wandeling door Den Haag gemaakt.
Na de kennismaking met onze gids Alex in het Gemeentehuis zijn we naar het Cultuurpaleis Amare gelopen. Op de derde etage in het stads café hebben we een kopje koffie gedronken en het gebouw bewonderd dat zoveel miljoenen gekost heeft. Hierna zijn we gestart met de wandeling richting nieuwe kerk, die tegenwoordig alleen gebruikt wordt voor concerten en exposities. Achter dit historische gebouw kwamen we in de Joodse wijk. Op het Rabbijn Maarseplein staat het gedenkteken met namen van de Joodse kinderen die omgebracht zijn in de tweede oorlog.
Via de Wagenstraat liepen we “Chinatown” in. Door de grote Chinese poorten en verschillende lampionnen waanden we ons echt in China. Hierna staken we de grote Marktstraat over naar de Passage. Het oudste gedeelte van de passage is gebouwd in 1885 en is weer helemaal in oude glorie gerestaureerd.
Lopend over Hofweg en het Buitenhof met zijn bioscoop, dat vroeger de Cineac heette zijn we naar restaurant Dudok gegaan voor de gezamenlijk lunch. Uitgerust zijn we het tweede deel van de excursie naar het oudste deel van de stad gelopen. Hier in de Papestraat vertelde Alex ons het verhaal op een plaquette: “Kweekschool voor onderwijzers”. De oude lantaarns in dit gedeelte van de stad hebben vroeger dienst gedaan als de verlichtte route voor de koninklijke familie om de stad uit te komen.
Lopend door het calamiteitenpoortje kwamen we aan de achterkant van het paleis uit. Dit is het werkpaleis van de Koning en hier worden ook de gasten ontvangen. De vlag hing uit, dus de Koning was aanwezig.
In de paleistuin zagen we de Koepel van Fagel. Deze stamt uit 1700 en is nu een rijksmonument. Aan de zijkant van de paleistuin zijn de koninklijke stallen waar de Friese paarden en o.a. de glazen koets staan. Alex vertelde dat het paleis Lange Voorhout ommuurd was door een stadswal.
Via de Kneuterdijk, kwamen we in het gebied dat het museumkwartier genoemd wordt. De vele ambassades en de statige gebouwen van de Hoge Raad bevinden zich hier. Achter het gebouw van de Raad van State zijn restanten van het St Elisabethklooster (het eerste vrouwenklooster) uit de 15e eeuw bewaard gebleven.
Lopend over het Lange Voorhout, waar alles in gereedheid gebracht werd voor de Koningsnacht kwamen we aan het einde van de wandeling. Na een laatste uitleg over de Amerikaanse ambassade bedankte we Alex onze gids van vandaag. We hebben genoten van zijn verhalen en de kennis van historie van den Haag, Toos van Mil